அழகு

Tamil

Etymology

Cognate with Malayalam അഴക് (aḻakŭ).

Pronunciation

  • IPA(key): /ɐɻɐɡʊ/, [ɐɻɐɡɯ]
  • Audio:(file)

Noun

அழகு • (aḻaku)

  1. beauty, elegance, comeliness
    Synonyms: எழில் (eḻil), சுந்தரம் (cuntaram), சௌந்தரியம் (cauntariyam), அணங்கு (aṇaṅku), அணி (aṇi), அந்தம் (antam), அமலம் (amalam), இல்லிதம் (illitam), கவின் (kaviṉ), குழகு (kuḻaku), சந்தம் (cantam)
  2. excellence
    Synonym: சிறப்பு (ciṟappu)
  3. happiness

Declension

u-stem declension of அழகு (aḻaku) (singular only)
singular plural
nominative அழகு
aḻaku
-
vocative அழகே
aḻakē
-
accusative அழகை
aḻakai
-
dative அழகுக்கு
aḻakukku
-
benefactive அழகுக்காக
aḻakukkāka
-
genitive 1 அழகுடைய
aḻakuṭaiya
-
genitive 2 அழகின்
aḻakiṉ
-
locative 1 அழகில்
aḻakil
-
locative 2 அழகிடம்
aḻakiṭam
-
sociative 1 அழகோடு
aḻakōṭu
-
sociative 2 அழகுடன்
aḻakuṭaṉ
-
instrumental அழகால்
aḻakāl
-
ablative அழகிலிருந்து
aḻakiliruntu
-

Derived terms

  • அழகுகாட்டு (aḻakukāṭṭu)
  • அழகுகாமாலை (aḻakukāmālai)
  • அழகுகுளிசம் (aḻakukuḷicam)
  • அழகுசெண்டேறு (aḻakuceṇṭēṟu)
  • அழகுதுரைப்பெண் (aḻakuturaippeṇ)
  • அழகுதேமல் (aḻakutēmal)
Proverb
  • அகத்தின் அழகு முகத்தில் தெரியும் (akattiṉ aḻaku mukattil teriyum)

Adjective

அழகு • (aḻaku)

  1. beautiful, handsome
  2. excellent

Inflection

Adjective forms of அழகு
அழகிய (aḻakiya)
அழகான (aḻakāṉa)
அழகாக (aḻakāka)*
அழகாய் (aḻakāy)*
* forms that may be used adverbially.

References