புளூட்டோ
Tamil
Etymology
Ultimately derived from Ancient Greek Πλούτων (Ploútōn).
Pronunciation
- IPA(key): /pʊɭuːʈːoː/
Proper noun
புளூட்டோ • (puḷūṭṭō)
- (astronomy) Pluto (the largest dwarf planet and formerly the ninth planet, represented by the symbol ♇ or ⯓, both now used mostly in astrology)
Declension
| singular | plural | |
|---|---|---|
| nominative | புளூட்டோ puḷūṭṭō |
- |
| vocative | புளூட்டோவே puḷūṭṭōvē |
- |
| accusative | புளூட்டோவை puḷūṭṭōvai |
- |
| dative | புளூட்டோவுக்கு puḷūṭṭōvukku |
- |
| benefactive | புளூட்டோவுக்காக puḷūṭṭōvukkāka |
- |
| genitive 1 | புளூட்டோவுடைய puḷūṭṭōvuṭaiya |
- |
| genitive 2 | புளூட்டோவின் puḷūṭṭōviṉ |
- |
| locative 1 | புளூட்டோவில் puḷūṭṭōvil |
- |
| locative 2 | புளூட்டோவிடம் puḷūṭṭōviṭam |
- |
| sociative 1 | புளூட்டோவோடு puḷūṭṭōvōṭu |
- |
| sociative 2 | புளூட்டோவுடன் puḷūṭṭōvuṭaṉ |
- |
| instrumental | புளூட்டோவால் puḷūṭṭōvāl |
- |
| ablative | புளூட்டோவிலிருந்து puḷūṭṭōviliruntu |
- |
See also
| Solar System in Tamil · கதிரவ அமைப்பு (katirava amaippu), சூரிய குடும்பம் (cūriya kuṭumpam) (layout · text) | ||||||||||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Star | ஞாயிறு (ñāyiṟu), சூரியன் (cūriyaṉ), கதிரவன் (katiravaṉ) | |||||||||||||||||
| IAU planets and notable dwarf planets |
புதன் (putaṉ) | வெள்ளி (veḷḷi) | ஞாலம் (ñālam), (Synonyms) |
செவ்வாய் (cevvāy) | சீரீசு (cīrīcu) | வியாழன் (viyāḻaṉ) | சனி (caṉi) | யுரேனசு (yurēṉacu) | நெப்டியூன் (nepṭiyūṉ) | புளூட்டோ (puḷūṭṭō) | ஏரிசு (ēricu) | |||||||
| Notable moons |
— | — | திங்கள் (tiṅkaḷ), (Synonyms) |
போபொசு (pōpocu) தெய்மொசு (teymocu) |
— | ஐஓ (ai’ō) ஐரோப்பா (airōppā) கனிமீடு (kaṉimīṭu) கலிஸ்டோ (kalisṭō) |
மிமாஸ் (mimās) என்சலடசு (eṉcalaṭacu) தெத்திசு (tetticu) டையோன் (ṭaiyōṉ) ரியா (riyā) டைட்டன் (ṭaiṭṭaṉ) இயபிடசு (iyapiṭacu) |
மிராண்டா (mirāṇṭā) ஏரியல் (ēriyal) அம்ப்ரியேல் (ampriyēl) டைட்டானியா (ṭaiṭṭāṉiyā) ஓபெரான் (ōperāṉ) |
டிரைட்டன் (ṭiraiṭṭaṉ) | சாரன் (cāraṉ) | டிஸ்னோமியா (ṭisṉōmiyā) | |||||||